Wat hebben we bereikt in 2023?!
september 2022:
met gebiedspartijen in Baflo bijeengekomen om te praten over onze plannen: Unaniem zeiden we met elkaar dat we ons wilden inzetten om in 2023 gras- en bermmaaisel in gemeente Het Hogeland te gebruiken voor compostering op het erf van de boer. Dat is gelukt! Er is bij 3 akkerbouwers hoogwaardige compost gemaakt: Bij Van Wijk in Leens hebben we in de zomer een bijeenkomst gehouden waar de omzetmachine werd gedemonstreerd en Marco van der Spek en Gerben van der Steeg waren al eens te horen en te zien bij Radio Noord. Gemeente Het Hogeland heeft de juridische route ‘Voortgezet Gebruik’ gevolgd waardoor maaisels niet meer de status ‘afval’ hebben. Zowel gemeente Het Hogeland als Provincie Groningen hebben maaisels geleverd.

Ruim een jaar later, november 2023 kwamen we opnieuw bijeen en bespraken we onze successen en ook de leerpunten. En de vraag, hoe willen we verder? We hebben uitgesproken dat we het composteren gaan opschalen, en in meer gebieden gaan uitrollen. Onze ambitie is dat we tenminste in Leens en in Uithuizen gaan de slag gaan, en, waar mogelijk ook in Duurswold. Bent u agrariër in één van deze gebieden en heeft u interesse om mee te doen, dan ontvangen we graag uw reactie.

Bekijk hier het fimpje over het productieproces van deze compost (film gemaakt door Ruben van der Steeg)

Voor meer informatie over dit project, (zie onze berichten op de website of volg ons op Facebook) neem contact op met Janny Kooistra.