Ons 7-jarig bestaan en de afsluiting van de eerste periode Agrarisch Natuurbeheer: wij vonden het wel een goede reden voor een feest! Deze mijlpaal wilden we vieren met onze leden, vrijwilligers, collega-collectieven en partijen waar we nauw mee samenwerken in het agrarisch natuurbeheer.

Vrijdagavond 28 oktober was het zo ver. De boerenschuur aan de Lageweg in Thesinge liep vol met genodigden uit de hele provincie. Onze voorzitter Koos Koop bedankte de familie Oosterhuis voor het beschikbaar stellen van de boerderij, de perfecte ambiance voor dit jubileumfeest.

Koos heeft ons meegenomen in de geschiedenis van het agrarisch natuurbeheer, dat in 1975 is gestart en in 2016 is overgegaan in het agrarisch natuur- en landschapsbeheer. De subsidies voor beheervergoeding, opbrengstderving en investeringen konden alleen worden aangevraagd door collectieven. 4 Groninger Agrarische Natuurverenigingen hebben Collectief Midden Groningen opgericht voor het maken van gebiedsplannen, de aanvraag van ANLb-subsidies en het wegleggen van natuurbeheer bij de leden.

Na 7 jaar is het beheer in het werkgebied van Collectief Midden Groningen uitgegroeid tot 300 ha open akker en 700 ha open grasland. Dit wordt mogelijk gemaakt door de inzet van 119 leden (de boeren), 48 vrijwilligers, 7 medewerkers en 5 bestuurders.

De 40 collectieven in Nederland zijn verenigd in BoerenNatuur. De voorzitter van deze landelijke organisatie, Alex Datema, nam ons mee in een visie waarin we kunnen bouwen aan een perspectiefvolle toekomst voor de landbouw in plaats van pleisters te plakken.

Een mooi stuk amusement werd in het programma gebracht door de voorstelling Laand van wotter, raait en lucht: een voorstelling over het ontstaan en de ontwikkeling van natuurgebied ’t Roegwold in Midden-Groningen, gepresenteerd door natuurfotograaf en verteller Wilco van der Laan. Het trio, bestaande uit meesterviolist Sergiy Bolotny, gitarist Don Hofstee en contrabassist en componist Tim Nobel, verzorgde de muzikale begeleiding.

We kijken terug op een geslaagd jubileumfeest, een complete avond vol amusement, gezelligheid, diepgang en ontmoeten.