Vrijdag 12 november 2021, Schildwolde

Voorbereiding

Op een perceel zandgrond in Slochteren zijn op 24 augustus dit jaar 11 verschillende mengsels groenbemester in stroken van 18 m in gezaaid. De keuze voor deze mengsels was gebaseerd op toepasbaarheid in een bouwplan op zand met aardappels, bieten en graan.

Op 5 november heeft Martin Heerema van Agri Bio Solutions loodrecht door de stroken banen gemaakt met een 4-tal machines: Tierre Klepelmaaier, Veenma Greencutter, Bionalan Biola, gewasroller en Diamond Harrow 1204 kettingeg, 4 meter uitvoering.

Veldworkshop

De deelnemers aan deze veldworkshop worden verwelkomd in de schuur van Gerben Stellingwerf te Schildwolde. Iedereen heeft gehoor gegeven aan de oproep om een schop mee te nemen. Projectleider Janny Kooistra heeft zich door ziekte moeten afmelden en wordt vervangen door CMG-medewerkers Isabel en Ria.

Gerben vertelt kort over hoe deze veldproef tot stand is gekomen. In het Hogeland zijn diverse stroken van groenbemesters ingezaaid op de klei via het project Spaarbodem. Er bleek behoefte te zijn aan een soortgelijke veldproef op zand. Jan Gert Doornbos en Gerben Stellingwerf hebben via het project Bodembiodiversiteit de stroken met groenbemesters ingezaaid.

Op de platte wagen van Jan Gert Doornbos rijden we naar de proefvelden.

In twee groepen gaan we de stroken met diverse groenbemesters bij langs, begeleid door Louw Hoekstra (Agro Advies Hoekstra) en Anna Zwijnenburg (adviseur Spaarbodem).

We leren hoe je een grondmonster haalt uit een kleine kuil. Er wordt in elk groenbemestermengsel een monster genomen van 2 steken en we analyseren het monster op onder meer structuur, beworteling, bodemleven en aanwezigheid van lagen.

Op de platte wagen keren we weer terug naar het erf van Gerben, waar we met een kop warme koffie napraten over de waarnemingen en ervaringen die we tijdens deze veldworkshop hebben opgedaan.

Gerben sluit het officiƫle gedeelte van de workshop.

Anna Zwijnenburg
Wortels groenbemester