zonnepaneel geen uitkijkpost

06 mrt zonnepaneel geen uitkijkpost

In de eerste helft van februari zijn plasdras pompen met zonnepanelen geplaatst bij de plasdras locaties in Crangeweer, Hoeksmeer en Holwierde. Er zijn op het moment in het werkgebied van Collectief Midden Groningen maar liefst 10 plasdrassen functioneel!

Hoewel de vogels nog niet zijn gearriveerd, maakt weidevogelvrijwilliger Jan Rondhuis al geregeld een checkrondje langs de plasdrassen in het Hoeksmeergebied. En heeft daarbij al een probleempje opgemerkt: buizerds en kraaien, die de zonnepanelen van de plasdraspompen als uitkijkpost hebben uitgekozen. Het is niet de bedoeling, dat onze maatregelen voor de weidevogels tegelijkertijd een verstorend element vormen in dit open weidegebied!

Maar Jan is niet voor één gat te vangen. Op de rand van de zonnepanelen heeft hij een strookje tuingaas met tiewrap vastgemaakt, zodat de punten langs de zonnepaneel omhoog steken. De vogels zijn hun zitplekje kwijt, en een bijkomend voordeel: de zonnepanelen blijven vrij van vogelpoep.

Zulke vrijwilligers zijn goud waard.

Download de foto impressie van plasdrassen in het werkgebied van Collectief Midden Groningen.