“Collectieve natuuraanpak werkt”

Door Sieger Wiersma

18 okt “Collectieve natuuraanpak werkt”

18 oktober 2016 – Uit onderzoek dat is uitgevoerd door Wageningen Environmental Research in opdracht van de provincies, blijkt dat de collectieve aanpak van agrarisch natuurbeheer werkt in het weidevogelbeheer. Gesteld wordt dat de eerste stap naar effectiever beheer is gezet. Ook liggen er nog kansen ter verbetering in het verschiet.

‘Wij adviseren ook om het beheer buiten kansrijke gebieden de komende jaren verder te verminderen en zoveel mogelijk op ‘zwaar’ beheer in te zetten’, stelt Melman.

Kansrijk

‘Van het lichte weidevogelbeheer ligt op dit moment 53 procent binnen kansrijk gebied, van het zware beheer 62-64 procent. Dit is een lichte verbetering ten opzichte van 2010, toen van het lichte beheer 40 procent en van het zware beheer 58 procent in kansrijk gebied lag.’

Ook op het gebied van ruimtelijke samenhang liggen er nog kansen, stelt Melman: ‘Bijvoorbeeld door de kansrijke gebieden meer met elkaar te verbinden, zodat er een groter leefgebied ontstaat voor weidevogels.’

Lees hier het hele artikel in de Nieuwe Oogst.